Google staðfesti Panda 3.3 í dag

Google staðfesti í dag að uppfærsla 3.3 á Pöndunni þeirra hafi verið sett í loftið í gær. Jafnframt sögðu þeir frá 40 uppfærslum á leitarvélinni sinni sem áttu sér stað í febrúar (eða eru á lokastigum). Eins og alltaf þegar Google uppfærir Pönduna hefur þetta á áhrif á leitarvélabestun, niðurstöður í Google og fær okkur SEO fólkið til að andvarpa og velta því fyrir okkur hvernig við þurfum að bregðast við.

Það væri allt of langt mál að ætla að setja hér inn lista yfir allar þær breytingar sem uppfærslan felur í sér en hér er það sem er markverðasta að mati Matt McGee, sérfræðings hjá  SearchEngineLand :

Panda 3.3 Update

Here’s what Google says about its latest Panda-related change:

Panda update. This launch refreshes data in the Panda system, making it more accurate and more sensitive to recent changes on the web.

This sounds very similar to Panda 3.2, which happened in mid-January and was described only as a “data refresh” and not related to new or changed ranking signals.

Postscript, Feb. 28th: Google tells us that the Panda data update took place yesterday, February 27th. The company declined to share any additional information about the “link evaluation” item below.

Evaluating Links

Google says it’s getting rid of a link evaluation signal that it’s been using for years. This one’s sure to prompt discussion:

Link evaluation. We often use characteristics of links to help us figure out the topic of a linked page. We have changed the way in which we evaluate links; in particular, we are turning off a method of link analysis that we used for several years. We often rearchitect or turn off parts of our scoring in order to keep our system maintainable, clean and understandable.

We’ve reached out to Google in the past, asking for further clarification on the items in these monthly roundups. The company has indicated that the blog post says everything Google wants to say. That, along with Google’s understandable (and necessary) reluctance to give away too many details about ranking signals, leads me to assume we won’t be getting anything more than the above about this.

A link evaluation signal that’s been used for years is now turned off? The SEO mind races….

Local Search Rankings

Here’s another one, along with the link evaluation signal, that I’m actually surprised Google would so openly reveal. The company says traditional algorithmic ranking factors are now playing a bigger part in triggering local search results:

Improvements to ranking for local search results. [launch codename “Venice”] This improvement improves the triggering of Local Universal results by relying more on the ranking of our main search results as a signal.

Traditional SEO has played a bigger part in Google’s local search since the launch of Places Search in late 2010. And now it sounds like that dial is being turned up a little higher, too.

Google’s post also says local results are being improved because of a “new system to find results from a user’s city more reliably. Now we’re better able to detect when both queries and documents are local to the user.”

Aðrar uppfærslur hjá Google

Sem fyrr segir þá væri of langt mál að telja upp allar uppfærslunar en til viðbótar við það sem að ofan er talið gæti verið að þú vildir kynnar þér eftirfarandi atriði:
(sem ég set á ensku svo þú eigir auðveldara með að finna þau í Google póstinum)

  • More accurate detection of official pages
  • Expand the size of our images index in Universal Search
  • “Site:” query update
  • International launch of shopping rich snippets

Svo voru einnig uppfærslur sem lúta að ferskleika, hlekkjum og tengdri leit (related searches)

Skildu eftir ummæli

© Netráðgjöf | Bankastræti 9, 101 Reykjavík | Sími 554 0045 | Netfang: radgjof@netradgjof.is|Persónuverndarstefna